A dohányzás ártalmai 7

A dohányzás ártalmai 7

A dohányzás ártalmai 7

Egészség, Szerző:Dr. Gáspár Róbert - 2011. március 08. 3419

A dohányzás csontrendszeri ártalmai

 
dohanyzas_csontritkulas1.jpgA dohányzás szinte minden szervrendszerünkben okoz valamilyen károsodást. Nem képez kivételt ez alól a csontrendszer sem. Bármennyire is hihetetlennek tűnik, de a cigarettázás komoly problémákat okozhat csontjaink szilárdságában.
 
A dohányzás csontrendszeri károsító hatását legkönnyebben a csontsűrűség-vizsgálatokon lehet felismerni. Közismert, hogy az utóbbi jó néhány évben már rutineljárásként alkalmazzák az ún. csontdenzitás mérést, amit a népbetegséggé duzzadt csontritkulásos panaszok megszaporodása miatt kell egyre gyakrabban elvégezni.
 
Gyorsabb a csontritkulás
dohanyzas_csontritkulas2.jpgEzek során megfigyelték, hogy a nők esetében a változókor után (amikor is megindul a csontsűrűség drasztikus csökkenése a női nemi hormonok csontvédő hatásának erőteljes visszaesése miatt) a dohányos nők csontozata lényegesen nagyobb ütemben ritkul, mint a nemdohányzóaké. Később az is kiderült, hogy ez a férfiakra is igaz (a férfiaknál nincs „klasszikus” változókor, de a férfi nemi hormonok szintjének folyamatos csökkenése szintén a csontsűrűség romlásához vezet). Ennek következében a dohányzás mindkét nemben fokozza a súlyos szövődményekkel járó csípő- és medencetörések, valamint a gerinccsigolyákat érintő csontritkulásos panaszok gyakoriságát. Megdöbbentő az az adat is, amely szerint az 50 év alatti és 50 év feletti korosztályban a dohányos nők esetén sok esetben nincs látványos különbség a csontsűrűségben, holott épp a menopauza miatt az 50 év alatti korosztályban lényegesen jobb állapotban kellene lenniük a csontoknak. Az is érdekesség, hogy pl. Európában az északi országokban a dohányzó nőknél gyakoribbak a csonttörések, mint a hasonló módon élő dél-európai hölgyeknél, aminek magyarázatát abban látják, hogy délen a több napsütés miatt erősebb csontozat alakul ki, amely így tovább tud ellenállni a cigaretta okozta károsodásnak.
 
Sérül a csontépítő folyamat
dohanyzas_csontritkulas3.jpgA dohányzás csontkárosító hatásának okai még nem teljes tisztázottak, de az biztos, hogy a nőket súlyosabban érinti. A feltételezések szerint a dohányfüst anyagai esetleg felgyorsítják a női nemi hormon ösztrogén lebomlását, és ez magyarázhatja a hölgyeknél a nagyobb érzékenységet. Azonban nem szabad elfelejtünk, hogy a női csontozat amúgy is érzékenyebb a változásokra, tehát pusztán önmagában ez a tény is elég a jelenség magyarázatához. Egyébként vannak még egyéb feltételezések a cigarettázás csontkárosító hatásaira, amelyek mindkét nemben igazak lehetnek. Feltehetően romlik a csont vérellátása (mint ahogy a füstölés valamennyi erünket károsítja), így nyilván a megfelelő vérellátás hiányában sérül az egyébként sok oxigént és tápanyagot igénylő csontépítő folyamat. Ez azt is okozhatja, hogy csonttörés esetén a sérülés lassabban vagy akár hiányosan gyógyul és regenerálódik. Az is lehet, hogy a dohányzásnak valamilyen közvetlen gátló vagy toxikus hatása van a csontsejtek működésére. Kimutatták azt is, hogy a dohányosokban csökken a vérben lévő D-vitamin szintje, amely alapvetően fontos az egészséges és erős csontozat létrejöttéhez. Még egy tényező lehet, mégpedig az, hogy a dohányos életmódot folytatók testsúlya általában kisebb, ami azzal is jár, hogy a csontsűrűségük is kisebb lesz, mivel kisebb testtömeget kell megtartaniuk (a hosszan fennálló túlsúly egyetlen előnye, hogy nem engedi ritkulni a csontokat, mert állandó ingert jelent a csontképzésre. De azért ne próbáljuk ki, mert nem éri meg…). Ugyanakkor az elhízottak között is kimutatható, hogy egymáshoz képest a dohányos elhízottak csontsűrűsége jelentősen kisebb a nemdohányzókéhoz viszonyítva.
 
Elesés és csonttörés lehet a vége
dohanyzas_csontritkulas4.jpgA dohányosoknál tapasztalt nagyobb csonttörési gyakoriság egyébként abból is adódhat, hogy a cigaretta keringésre gyakorolt kedvezőtlen hatása miatt romlik az egyensúlyszerv vérellátása is a belső fülben, ezáltal, főleg időskorban, fokozottan jelentkezhetnek az egyensúlyozási, szédülési panaszok, amelyeknek gyakran elesés és csonttörés a vége.
Jó hír, hogy a dohányzásról való leszokás jelentősen csökkenti a csontsűrűség vesztését és a súlyos következményekkel, fájdalmakkal és ideiglenes cselekvőképtelenséggel járó töréses esetek gyakoriságát. Így újra csak megerősíteni lehet, hogy aki nem dohányzik, az ne is kezdje el, aki pedig igen, az még ma hagyja abba, mert jelentősen megnöveli az egészséges és panaszmentes élet kilátását.
 
 

Dr. Gáspár Róbert
egyetemi docens, gyógyszerész


 
dohányzás betegségek csontritkulás
Egészség

A dohányzás ártalmai 3.

2010. november 03.

A dohányzás fenntartásáért egyrészt a megszokás, másrészt azonban az agyban kialakuló függőségi mechanizmus a felelős. A függőség mellett a füstölés az...

A dohányzás ártalmai 3.
2010. november 03.
A dohányzás ártalmai
2010. október 27.
A dohányzás ártalmai 8
2011. március 24.
A dohányzás ártalmai 6
2011. február 23.
A dohányzás ártalmai 2.
2010. augusztus 24.
A dohányzás ártalmai 1.
2010. július 26.
A dohányzás ártalmai 4
2011. január 07.