Esküvői jelképek

Esküvői jelképek

Esküvői jelképek

Boldog élet, Szerző:F. Szõllõsi Csilla - 2011. január 21. 4956

Az esküvő az ember életének egyik legszebb és legemlékezetesebb ünnepe, nem csoda, hogy ez a nap rendkívüli jelentőséggel bír.

A világ minden táján számos szimbólum övezi az esküvőt és tulajdonképpen magát a házasságot is.

A menyasszonyi ruha
Menyasszonyi ruhát csakis a mennyasszony viselhet, de ő is csak az esküvője napján. Egy lány az eljegyzésétől számít menyasszonynak, de egészen másként menyasszony azon a napon, amikor mindenki az ifjú párt ünnepli. Már az ókorban is díszbe öltöztették a menyasszonyt, a Biblia lapjairól is sugárzik a menyasszonyok rendkívüli szépsége (Jer 2:32). Azóta is a legkülönfélébb anyagok, csipkék, fodrok, hímzések, strasszok, gyöngyök, ékkövek és virágok díszítik a nem mindennapi ruhakölteményeket. Nem véletlen, hogy a menyasszonyi ruha fehér, és hagyományosan a menyasszonyok talpig fehérben mondják ki a boldogító igent. A fehér szín már az ókorban is a makulátlan tisztaságot jelképezte, és ez az értelmezés várhatóan a jövőben is megmarad. Időnként divatba jönnek a krémszínű, drapp, halvány rózsaszín, ibolya, ezüstös vagy bronzszínű ruhák, a fehér, a hófehér azonban örök divat. A menyasszonyi ruha nemcsak színét tekintve sajátos, hanem formájában, díszítésében sem hasonlítható egy másik hétköznapi, sőt alkalmi ruhához sem. Mindenképpen feltűnőnek és különlegesnek kell lennie, hogy a menyasszonyt ne lehessen összetéveszteni egy esküvői tanúval vagy egy vendéggel! Aki nem először megy férjhez, az viszont visszafoghatja magát egy kicsit.
 
A menyasszonyi fátyol
A fátyol szépsége és titokzatossága abban áll, hogy eltakar és látszani sejtet egyszerre. Szép szokás, hogy a menyasszony úgy vonul be az ünnepség színhelyére, hogy az arcát fátyol fedi, majd a vőlegény vagy egyik tanú a menyasszony arcát szabaddá teszi. Leggyakrabban azonban csak a fejdíszen van fátyol, úgy, hogy csak a menyasszony haját takarja. Akár rövid, akár hosszú, mindenképpen a szűziesség jelképe, ezért jobb, ha özvegyek és elváltak mellőzik a viselését, nehogy nevetség tárgyává váljanak pont a nagy napon. A menyasszonyi ruhákhoz hasonlóan a fátylak sokféleségéből is nagyon széles a kínálat, mindenki megtalálhatja az egyéniségéhez illőt.
 
A jegygyűrű
Arany karikagyűrűt már Mükénében és Trójában is viseltek a menyasszonyok, Afrikában is volt jegygyűrű, bár ott nem fémből, hanem elefántcsontból készült. Az ókori római gyűrűk formája gyakran egy kis kulcsra hasonlított és érdekes, hogy már akkor gravírozták őket, az akkori divatnak megfelelően bölcsmondások kerültek a gyűrűkbe. Az izraeliták a jobb kézen viselték, a rómaiak a balon, a gallok a középső ujjon, a görögök a jobb kéz negyedik ujján. A gyűrűnek mint szimbólumnak már a 13. században is olyan nagy jelentősége volt, hogy egy püspök megtiltotta a fiatal férfiaknak, hogy viccből húzzák a lányok ujjára. A 15. és 16. században már ikergyűrűket hordtak, ami azt jelenti, hogy egymásba lehetett tolni a két gyűrűt és a jegyesség időtartama alatt egyiket a menyasszony, a másikat a vőlegény hordta, az esküvő napjától pedig a két gyűrűt egymásba tolták és mindkettő a menyasszony kezére került. A második világháborúig csak egyféle jegygyűrű létezett, ugyanolyat viseltek a szegények is, mint a gazdagok.
 
Az életszínvonal emelkedésével azonban a gyűrűk divatja is egyre nagyobb teret hódított, olyannyira, hogy napjainkban már több száz féléből válogathatnak a párok. A karikagyűrű az egyetlen olyan ékszer, amely szimbolikus értéket hordoz magában. Nem kisebb a jelentése, mint az, hogy elköteleztük magunkat, jegyesek vagy házasok vagyunk. Nálunk a jegyesek a bal kézen hordják, majd az esküvő napján kerül át a jobb kéz gyűrűsujjára. Más országokban, mint például Franciaországban vagy Romániában a jegygyűrűt a jegyesek és a házasok is kizárólag a bal kézen viselik. A mai gyűrűk aranyból, fehéraranyból, ritkábban platinából, ezüstből, mindenesetre nemesfémből készülnek. A jegygyűrűk nemesfém volta utal a kapcsolat értékének nagyságára, hiszen a nemesfémek a fémek között a legdrágábbak és egyben a legértékesebbek. Az, hogy menyasszony és vőlegény, illetve férj és feleség egyforma gyűrűt hord, kifejezi összetartozásukat.
 
A menyasszonyi csokor
A mai menyasszonyi csokrok nagyon szépek és a virágkötészet rohamos fejlődésének köszönhetően évről-évre szebbek. Különféle formájú csokrokat készítenek a gömbtől a csepp alakúig, de találkoztam már olyan menyasszonnyal is, akinek három méter hosszú menyasszonyi csokor volt a kezében, ezért aztán koszorús lányok segédkeztek a csokor hordozásában. Talán első lépésben azt kell eldönteni, hogy fehér vagy színes csokrot szeretne-e a menyasszony. Egyes aráknak a vőlegény tökéletes meglepetést okoz a csokorral, mások inkább közösen megbeszélik, hogy milyen is legyen. Harminc évvel ezelőtt, a szüleim esküvője idején csakis fehér virág lehetett egy menyasszony kezében. Az is igaz, hogy abban az időben a fekete-fehér fényképeken csak a hófehér virág látszott igazán fehérnek, minden más szín szürkén ábrázolódott. Ma már a színes fotók, videó- és dvd-felvételek világában a menyasszonyok szeretik, ha a virágok is színesítik a nagy napot. Színes menyasszonyi ruhához azonban tökéletes lehet egy hófehér csokor is.
 
A virágcsokor színeinek is megvan a szimbolikus jelentése. Évszázadok óta a fehér virág változatlanul a tisztaságot és ártatlanságot jelképezi, a rózsaszín a kecsességet, a vörös a szerelmet, a zöld a reményt. A virágok fajtái is különböző jelképekként funkcionálnak. A vörös rózsa a lángoló szerelmet, a jázmin a kedvességet, a tulipán a nőiességet, az orchidea a műveltséget, a gyöngyvirág a szerénységet, az írisz a reményt, a borostyán a hűséget, a fehér liliom a tisztaságot és méltóságot, a dália az eleganciát, a jácint a játékosságot, a viola pedig a ragaszkodást jelenti. Egy figyelmes vőlegény tudja, hogy menyasszonyának melyik a kedvenc, szívéhez közel álló virága, amelynek színe, illata és szépsége a leginkább illik hozzá.
Ha esküvőre készülünk, jó, ha tájékozottak vagyunk a minket érintő kérdésekben, és tisztában vagyunk azzal is, hogy milyen jelképet hordoznak magukban a különböző esküvői kellékek. Azt azonban véletlenül se feledjük el, hogy a jelképeknek nincs mágikus erejük, és nem ezektől függ az ifjú pár boldogsága.
 
 
F. Szőllősi Csilla
anyakönyvvezető

 


 
esküvő házasság menyasszonyi ruha jelképek szimbólumok jelentések ünnep
Boldog élet

Házastársi szerepek

2010. október 22.

Ma a legtöbb házasságban tisztázatlan a férj és a feleség szerepe, tény azonban, hogy mindkét fél - tudatosan, vagy spontán módon – valamilyen szerepet magára vállal. Amikor azt vizsgáljuk, hogy egyáltalán létezik-e tipikus...

Egyenjogúság a házasságban
2010. november 15.
Gondolatok a szerelemről
2010. december 29.
Házastársi szerepek
2010. október 22.
Bizalom és intimitás
2010. szeptember 13.