A dohányzás ártalmai 4

A dohányzás ártalmai 4

A dohányzás ártalmai 4

Egészség, Szerző:Dr. Gáspár Róbert - 2011. január 07. 2953

A szív-és érrendszeri betegségek és a dohányzás

A szív- és érrendszeri betegségeket a civilizált világban a leggyakoribb halálokként tartják számon. Ennek oka egyrészt az elhízás, az egészségtelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód, másrészt viszont egyértelműen a dohányzás.
 
A statisztikák szerint minden ötödik szív- és érrendszeri halálozásért a dohányzás a felelős. Ezenfelül a passzív dohányzás mintegy 30%-kal fokozza a keringési betegségek előfordulását.
 
 
 
 
Oxigénhiányos állapotot teremt
A dohányfüstben igen magas az érfalat károsító szabad gyökök koncentrációja. Ezek a nagyon reakcióképes „vegyületek” elindítják azokat a kóros folyamatokat, amelyek az ér belső felszínének elváltozásával az érlemeszesedéshez és végül keresztmetszetének beszűküléséhez vezetnek. Emellett a belélegzett dohányfüstben igen sok a szén-monoxid, amelynek az a tulajdonsága, hogy a vörösvértestekből kiszorítja az oxigént, és véglegesen képtelenné teszi azokat az oxigénszállításra. Ennek következtében a dohányzás mindig oxigénhiányos állapotot teremt a szervezetben, amire az erek és a szívizomzat rosszul reagálnak. Mindezek következtében az érfal képtelen megfelelő mértékben tágulni, a beinduló gyulladásos és „meszesedési” folyamat rontja a véráramlást. Ehhez társul még a mellékvesékből kiáramló érszűkítő anyagok sora (adrenalin, noradrenalin), amelyek egyúttal a vérnyomást is emelik.
 
Elzáródnak az erek
Ha a véráramlás-romlás a szív koszorúereiben következik be, akkor elsőként erős mellkasi fájdalom jelentkezik (angina pectoris), ami mindig a szív oxigénhiányát jelzi. Ha a véráramlás teljesen megszűnik az ér elzáródása miatt, az az állapot a szívinfarktus, aminek súlyossága attól függ, hogy az elzáródott érszakasz mekkora szívizomterület ellátásáért felelős. A dohányzás önmagában fokozza a vérlemezkék rögképződését. Általában ilyen rögök szokták véglegesen elzárni az ereket. Ha az érkárosodás és elzáródás az agyi ereket érinti, akkor az agy vérellátása szenvedhet akár halálos zavart. Ha az érszűkület a végtagokban jelentkezik, akkor annak súlyos végtagkeringési elégtelenség és végső esetben láb- vagy a kézamputáció lesz a következménye. Cukorbetegségben szenvedőknél még erősebb az érszűkítő hatás, különösen külső, hideg ingerek hatására. Egyébként, ha hőkamerával vizsgálják egy dohányos ember kezének véráramlását, akkor a kezek hőmérséklete jelentősen csökken a cigarettára való rágyújtást követően.
 
Önmagában is igen ártalmas
A dohányzás egy másik, szintén ereket érintő ártalma, hogy meggyengítheti az érfalat. Ennek következtében kezdetben a vér kiszivárog a verőerek rétegei közé, egyfajta zsákos kiboltosulást (aneurizma) okozva. Ezek az elváltozások teljesen tünetmentesek, azonban egy idő után átszakadhatnak. Mivel az elváltozás a verőerekben jelentkezik, az átszakadás mindig nagyfokú belső vérzéssel jár, ami a fő ütőér vagy az agyat ellátó főerek esetén azonnali, ún. hirtelen halálhoz vezet.
 
Külön érdemes beszélni a dohányfüst fő anyagának, a nikotinnak a keringésre gyakorolt hatásáról. A nikotin eleve fokozza a szív oxigénigényét, ezáltal elősegíti az angina pectoris-os események valószínűségét. Az egyes területein önállóan is rontja a keringést, ugyanakkor a daganatok képződéséhez elősegíti az új érhálózat képződését. Az érfal belső sejtjeinek alakját megváltoztatja, „felgyűri” őket, és így melegágyát képezi a koleszterin és más káros anyagok lerakódásának. Fokozza az endotelin nevű anyag termelődését, ami tovább súlyosbítja az érösszehúzódást. Így tehát a nikotin önmagában is igen ártalmas a vérellátásra és a szívműködésre.
 
Semmi ok a nyugalomra
Összességében elmondható, hogy a cigarettázás kifejezett ellensége ereinknek és a szívünknek. Ha a dohányos életmód kevés testmozgással, egészségtelen táplálkozással, elhízással, rendszeres alkoholfogyasztással jár együtt (ami sajnos nem ritka az átlag magyar lakosság körében sem), akkor nagy valószínűséggel magas koleszterinszint, cukorbetegség, érkárosodás és mindezek következtében súlyos, akár hirtelen halállal végződő keringési problémák lépnek fel. Abban az esetben, ha valakinek az egyetlen káros szenvedélye és életmódbeli hiányossága a dohányzás, akkor sincs semmi ok a nyugalomra, hiszen senki sem lehet elég „egészséges” ahhoz, hogy a cigarettázással kockáztassa a szív- és keringési rendszerének életfontosságú működését.
 
Dr. Gáspár Róbert
egyetemi docens, gyógyszerész


 
dohányzás leszokás oxigénhiány érrendszer egészség
Egészség

A dohányzás ártalmai 5

2011. február 07.

A dohányzás leggyakoribb és legnépszerűbb formája a cigarettázás, amely során a füst közvetlenül a légutakba jut. Nem meglepő tehát, hogy károsító hatásának jelentős...

A dohányzás ártalmai 7
2011. március 08.
A dohányzás ártalmai 5
2011. február 07.
A dohányzás ártalmai 2.
2010. augusztus 24.
A dohányzás ártalmai 6
2011. február 23.
A dohányzás ártalmai 1.
2010. július 26.
A dohányzás ártalmai 3.
2010. november 03.
A dohányzás ártalmai
2010. október 27.