A dohányzás ártalmai 1.

A dohányzás ártalmai 1.

A dohányzás ártalmai 1.

Egészség, Szerző:Dr. Gáspár Róbert - 2010. július 26. 1871

A dohányzás hatása a terhességre és szoptatásra
 
A dohányzás egyértelmű és közismert károsító hatásainak ellenére a terhesség alatti dohányzás még mindig jelentős egészségügyi problémát jelent. Úgy tűnik, hogy a cigaretta időnként az anyai ösztönnél is erősebb tud lenni. De az már kevésbé ismert, hogy a szoptatás alatti füstölés sem veszélytelen a utódaink számára, sőt…
 
Magyarországon a nők kb. 40%- a dohányzik a terhesség előtt, míg 26%-uk a terhesség alatt is kisebb-nagyobb mértékben pöfékel. Ez az arány pl. az Egyesült Államokban csak 13% körül mozog. Hozzávetőlegesen minden hatodik születendő magyar gyerek már az anyaméhben elkezdi a dohányzást, míg a születés után a dohányzó szülők gyermekeinek kétszeres esélyük van valamilyen kórházi ellátást igénylő betegségre életük első 8 hónapjában a nem dohányzó szülők gyerekeihez képest. A teljes képhez az is hozzátartozik, hogy minél későbbi életkorban vállal valaki gyermeket, annál jobban vigyáz a terhességi ártalmak kiküszöbölésére, így pl. a 35 évesnél idősebb kismamák körében a dohányzási arány sokkal alacsonyabb (kb. 8-10%).
 
A dohányzás rendkívül káros a terhességre nézve. A terhesség első harmadában fokozza a vetélés gyakoriságát, a kihordott terhességeknél csökkenti a születési súlyt (átlagosan 150-300 g-mal, de ez az egyes esetekben lényegesen súlyosabb mértékű lehet). Mivel általánosan keringés károsító hatása van, így rontja a méhlepény keringését is, ami a magzat tápanyag- és oxigénhiányához vezethet. Minél idősebb korú a kismama, annál nagyobb lehet az ilyen természetű ártalom.
 
A cigarettázás egyik alattomos terhességi következménye lehet a nyúlajak kialakulása. Azért alattomos, mert a szájpadlás a terhesség 6-8. hetében, lényegében 48 óra alatt kialakul. Ebben a korai terhességi időszakban egyesek még nincsenek tudatában terhességüknek, és ha nem tervezett gyermekről van szó, akkor valószínűleg ugyanúgy élik dohányos életmódjukat, mint korábban. Azonban ez mintegy kétszeresére növeli a nyúlajak kialakulásának kockázatát.
 
A cigaretta magzati károsító hatásáért többek között az oxigénhiányt okozó szén-monoxid, az érkárosodást kiváltó nikotin és számos toxikus anyag (pl. kadmium, ólom) felelősek. A köldökzsinórvérben a nikotinszint mintegy 15%-kal magasabb koncentrációt érhet el, mint az anyai vérben. Mindemellett a dohányzás csökkenti az étvágyat, ezért a dohányzó nők általában kevesebbet esznek a terhesség alatt, ami mind anyai, mind pedig magzati alultápláltsághoz is vezethet, illetve növelheti az elfogyasztott kávé és alkohol mennyiségét is. A dohányfüst a B- és C-vitaminok hiányát is okozhatja, ami természetesen tovább rontja magzat esélyeit az egészséges életre.
 
A dohányzás a születés után is veszélyes, a dohányzó szülők gyerekeinek sokkal nagyobb az esélyük (mintegy 2-4-szeres) a hirtelen csecsemőhalálra. Ebből a szempontból a leginkább veszélyeztettek a 2-4 hónapos csecsemők. Kimutatták, hogy a nikotin károsíthatja a magzati agyat, amely károsodás a születés után is fennáll. Az ártalom elsősorban az agytörzset érinti, mely többek között az alvás és ébrenlét, valamint a keringés és légzés szabályozásáért is felelős. A hirtelen csecsemőhalálhoz feltehetően a dohányzás okozta légzési és ébredési funkciók együtteszavara vezethet.
 
A füstölés a szoptatás alatt is veszélyes. A felmérések azt mutatják sajnos, hogy a terhesség alatt dohányzó nők a szoptatáskor is dohányoznak, míg a terhesség idejére leszokók nagy arányban visszaszoknak. Ez utóbbi csoportnál a negyedük már a szülés utáni első hónapra, 50%-uk a negyedik hónapra, míg 70%-uk féléven belül visszaszokik. Ennek hátterében a szülés után fellépő hangulati zavarok, az alkohol- és kávéfogyasztás újrakezdése, a testsúlycsökkentés vágya, vagy csak egyszerűen a dohányos családtagok, és barátok csábítása állhat. Az anyatejben felhalmozódik a nikotin, kb. háromszor nagyobb koncentrációt ér el, mint az anya vérében! Nem bizonyított, de feltételezik, hogy a nikotin csökkenti a tejelválasztást. Gyakori tapasztalat, hogy a dohányzó szoptató nők azt érzik, hogy nincs elég anyatejük. Ez sem bizonyított, sőt, az is lehet, hogy ugyanannyi tej termelődik, mint a nemdohányzóknál, csak a csecsemő a nikotin elvonási tünetek (hozzászokott az anyatejben!) miatt ingerlékenyebb és hamarabb vagy erősebben sír. Emellett csökken az anyatej kilövellése is, megváltozik az íze, és általában a dohányzó anyák kevésbé motiváltak a szoptatásban.
 
Mindezeket figyelembe véve kijelenthetjük, hogy a terhesség és szoptatás alatti dohányzás súlyosan károsíthatja az újszülött egészségét, sőt, az életébe kerülhet. Ezért semmilyen indokkal nem fogadható el ez a magatartás, amely egy formálódó új élet kárára, önző módon csökkenti az egészséges élet esélyeit.
 

Dr. Gáspár Róbert
egyetemi docens, gyógyszerész


 
dohányzás terhesség szoptatás egészség cigaretta
Egészség

A dohányzás ártalmai 3.

2010. november 03.

A dohányzás fenntartásáért egyrészt a megszokás, másrészt azonban az agyban kialakuló függőségi mechanizmus a felelős. A függőség mellett a füstölés az...

A dohányzás ártalmai 3.
2010. november 03.
A dohányzás ártalmai 4
2011. január 07.
A dohányzás ártalmai 7
2011. március 08.
A dohányzás ártalmai 8
2011. március 24.
A dohányzás ártalmai 5
2011. február 07.
A dohányzás ártalmai
2010. október 27.
A dohányzás ártalmai 6
2011. február 23.